AMSTERDAM – Inloggen op de gemeentesite van Amsterdam is momenteel mogelijk onveilig. De gemeente raadt aan voorlopig geen privacygevoelige gegevens te delen via de site als dat niet nodig is.

Dat legt een woordvoerder van de gemeente uit aan NU.nl nadat een melding op Amsterdam.nl verscheen.

In de melding staat dat de website gebruikmaakt van certificaten van Diginotar, het bedrijf dat onlangs gehackt werd. Door de hack zijn de certificaten mogelijk onveilig en kan er potentieel informatie gestolen worden.

Offline halen

Sommige gemeenten hebben besloten de website als gevolg van het gebruik van Diginotarcertificaten volledig offline te halen. Amsterdam doet dat niet: “De website bezoeken en informatie opzoeken is veilig.”

“Alleen inloggen in een beveiligde omgeving wordt adgeraden omdat de veiligheid niet met 100 procent gegarandeerd kan worden. Er is overigens nog geen bewijs gevonden dat er iets mis is."

Vervangen

Amsterdam.nl heeft 150 certificaten die allemaal vervangen moeten worden. Inmiddels is een groot deel binnen, "maar ze moeten nog worden geïnstalleerd", aldus de woordvoerder. Wanneer het proces is afgerond, is niet duidelijk.

De NOS meldde dinsdag dat de gemeente Helmond vier tot zes weken doet over het vervangen van twaalf certificaten.

De gemeente Amsterdam koos er bewust voor de diensten op de site waarbij informatie ingevoerd moet worden niet offline te halen. “Dat zien we niet als de beste oplossing, maar we raden mensen wel aan te wachten als dat mogelijk is.”

Alles over de hack bij Diginotar op onze special