DEN HAAG - Telecomwaakhond OPTA onderzoekt of het bedrijf Diginotar juist heeft gehandeld bij de uitgifte van gekwalificeerde certificaten.

Dat zei een woordvoerster van de OPTA woensdag.

De toezichthouder doet onderzoek naar Diginotar omdat er problemen zijn ontstaan bij het uitgeven van certificaten die de veiligheid van websites moeten garanderen. Na een hack werden ook valse certificaten verstrekt waardoor websites onveilig waren.

Normaal worden certificaten alleen verstrekt aan het bedrijf verantwoordelijk voor de website zodat de bezoekers weten dat alles te vertrouwen is. Bij gekwalificeerde certificaten gaat het om de uitgifte van een elektronische handtekening die een garantie afgeeft over de identiteit van de gebruiker. De OPTA houdt daar toezicht op.

Dwangsom of verbod

De toezichthouder wil nu weten of Diginotar, het bedrijf dat de betrouwbaarheid van overheidssites zou moeten garanderen, goed heeft gehandeld bij de uitgifte van deze certificaten.

''Als dat niet zo is, kunnen zij een last onder dwangsom krijgen en in het ergste geval volgt een verbod op de uitgifte van de certificaten", zei de woordvoerster. Het Agentschap Telecom liet weten niet belast te zijn met het toezicht op de veiligheid van certificaten.

Meer onderzoeken

Het Openbaar Ministerie kondigde eerder al onderzoek te doen. Ook certificatenreus Globalsign doet zelf onderzoek omdat de Diginotarhacker beweert toegang te hebben tot de certificaten van Globalsign.

Lees alles over Diginotar in het nieuwsdossier