AMSTERDAM – Hackers afkomstig uit Beverwijk stellen dat de beveiliging bij Diginotar al jaren een zooitje is. Zo stond de wifi-verbinding van het concern, dat de veiligheid van veel websites regelt, open.

Dat onthullen de hackers tegenover het Noordhollands dagblad.

De groep weet al twaalf jaar dat Diginotar eenvoudig te hacken is. De Beverwijkse hackers zaten enkele panden verwijderd van het kantoor van Diginotar en maakten regelmatig gebruik van de wifi-verbinding die openstond.

Stoffige notarissen

“Als we hadden willen inbreken, had dat gekund. We wisten niet wat daar toen omging in dat bedrijf, we dachten aan stoffige notarissen en het interesseerde ons weinig. Hadden we toen geweten wat we nu weten, hadden we het waarschijnlijk veel eerder gehackt.”

Diginotar werd in juni van dit jaar gehackt waarna valse certificaten werden verspreid. Hierdoor leken websites veilig, maar kon in potentie met gebruikers worden meegelezen. In Iran is dit volgens onderzoekers in ieder geval gebeurd.

Nederland

Ook de Nederlandse overheid maakte gebruik van Diginotar. Het Openbaar Ministerie onderzoekt de zaak nog. Uit eerder onderzoek bleek al dat de beveiliging bij het bedrijf op cruciale punten ontbrak.