DEN HAAG - Een aantal gemeenten heeft, veelal uit voorzorg, de website offline gehaald omdat gebruikgemaakt wordt van certificaten van het gehackte bedrijf Diginotar.

Dat bevestigt een woordvoerder van de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) tegenover NU.nl.

"In totaal maken driehonderd gemeenten gebruik van één of meerdere Diginotar-certificaten. 118 doen dat niet", aldus de woordvoerder. Hij benadrukt dat het in veel gevallen gaat om certificaten die voor specifieke onderdelen van de websites gebruikt worden.

De certificaten van Diginotar zorgen ervoor dat de veiligheid van websites gegarandeerd wordt. Door de hack zijn valse certificaten uitgegeven die de websites potentieel onveilig maken. Het OM onderzoekt nog of er in Nederland sprake is van bijvoorbeeld diefstal van gegevens.

Dienstverlening

"Ik weet niet hoeveel gemeenten hun websites uit voorzorg hebben stilgelegd. Ik kan alleen zeggen dat het er meerdere zijn."

De dienstverlening gaat overigens gewoon door. In de gemeenten waar de website niet beschikbaar is zijn de inwoners alleen aangewezen op het loket, net als vroeger. ''Of het nou digitaal gebeurt of niet, alle gemeenten zorgen dat de dienstverlening doorgaat."