AMSTERDAM - Nederlandse ondernemingen die exportdocumenten moeten aanvragen bij de Kamer van Koophandel zijn nog afhankelijk van de beveiligingscertificaten van het gekraakte it-bedrijf Diginotar, zo bevestigt de Kamer van Koophandel (KvK) woensdag.

De Kamer van Koophandel en de ondernemers zijn samen tot de conclusie gekomen dat de mogelijke schade van het direct stopzetten van het gebruik van Diginotar-certificaten groter is dan eerst te zoeken naar een vervangende partij, zo meldt een woordvoerster van de KvK.

"De kans is vrijwel nihil dat een fraudeur een exportdocument in handen krijgt", aldus de woordvoerster. Er zijn volgens haar extra beveiligingsmaatregelen genomen.

Contract

Alle 560 Nederlandse ondernemingen die dagelijks exportdocumenten aanvragen voor hun verzendingen naar het buitenland hebben in het verleden zelf een contract afgesloten met Diginotar, en kunnen dus zelf een andere aanbieder kiezen.

Maar volgens de KvK wordt er nu druk overlegd over een nieuwe aanbieder van een beveiligingscertificaat die net als Diginotar voor alle ondernemers gaat gelden. "Het is een spel van vraag en aanbod", zegt de woordvoerster. "De vraag is nu hoe snel en tegen welke prijs we kunnen overstappen."

Het is mogelijk dat dit proces vertraging oploopt, aangezien leveranciers van dit soort certificaten door de problemen rond Diginotar veel meer aanvragen krijgen dan normaal. 

Voor het indienen van jaarrekeningen zijn inmiddels wel andere certificaten in gebruik.