AMSTERDAM – Beveiligingsbedrijf McAfee waarschuwt voor cybercrime in geïntegreerde systemen in auto’s. Criminelen kunnen door nieuwe technieken controle krijgen over essentiële onderdelen.

Dat stelt McAfee in het rapport Caution: Malware Ahead. Het bedrijf onderzocht cybercriminaliteit in auto’s samen met Wind River en ESCRYPT.

Moderne auto’s zijn steeds vaker uitgerust met airbags, elektrische stoelen en antiblokkeersystemen. Omdat meer gebruik wordt gemaakt van technologieën waardoor alles automatisch gaat, kunnen hackers zichzelf ook toegang verschaffen tot de systemen.

Starten en uitschakelen

Volgens McAfee kunnen cybercriminelen zo toegang krijgen tot het starten of uitschakelen van een auto. Ook kan op afstand de locatie en navigatie in de gaten worden gehouden zodat de criminelen weten of iemand dicht bij huis is.

Ook kunnen criminelen de noodhulp diensten van auto’s uitschakelen. Deze diensten kunnen bijvoorbeeld helpen bij een ongeluk of als een auto te water raakt.

Risico

Hoewel het risico op een dergelijke hack nog klein lijkt, waarschuwt McAfee nu al voor de mogelijke gevaren. In de Verenigde Staten is de afgelopen maanden regelmatig onderzoek gedaan door universiteiten waarin bewezen werd dat de bovengenoemde aanvallen op verschillende manieren uit te voeren zijn.

Zo zijn er voorbeelden waarbij fysieke toegang tot een auto nodig is, maar werden ook aanvallen uitgevoerd via frequenties.