AMSTERDAM – Een groep investeerders roept Blackberrymaker RIM op naast nieuwe producten en strategieën ook de verkoop van het bedrijf zelf of de verkoop van patenten te overwegen om de waarde van de aandelen op peil te houden.

Het initiatief komt van Vic Alboini van Jaguar Financial. Hij wordt gesteund door een aantal andere investeerders. Samen hebben de partijen 5 procent van de aandelen van Research In Motion (RIM) in handen.

“De huidige situatie is niet acceptabel, het bedrijf kan niet stil blijven zitten”, aldus Alboini in een verklaring waarover Bloomberg bericht. “Het is tijd voor grote veranderingen. De top van het bedrijf moet zorgen voor een maximale waarde voor de aandeelhouders voordat alle marktwaarde verloren gaat.”

Waardedaling

De waarde van aandelen in RIM is dit jaar al met 50 procent afgenomen. In vergelijking met de piek in 2008 ligt de waarde nu zelfs 80 procent lager.

Het bedrijf heeft vooral last van concurrentie van de iPhone en van Androidtoestellen. Wereldwijd neemt het aandeel in vergelijking met een jaar geleden flink af. Nieuwe toestellen bleven te lang uit, heeft de top van RIM inmiddels erkend.

Onlangs zijn nieuwe toestellen aangekondigd en sommige zijn al verkrijgbaar. De aandeelhouders stellen echter dat RIM in zulk onrustig vaarwater verkeert dat ook gekeken moet worden wat er gebeurt als de nieuwe toestellen niet aanslaan.

Tweede Nortel

“Je wil niet dat RIM verandert in een tweede Nortel”, aldus Alboini. De investeerder verwijst daarmee naar het Canadese bedrijf Nortel dat failliet is gegaan en alle patenten nadien heeft moeten verkopen.

RIM was één van de partijen die patenten hebben overgenomen van Nortel.

Belang Jaguar

Jaguar staat er om bekend minder waardevolle bedrijven op te kopen. Een daling van het aandeel zou dus in het voordeel van het bedrijf zijn omdat dan meer aandeelhouders van hun aandelen afwillen.

Met het oproepen tot verkoop kan het aandeel een nog grotere klap krijgen en zou dit kunnen betekenen dat Jaguar meer aandelen in handen kan krijgen. Zoals gezegd wordt de oproep echter wel gesteund door een aantal andere investeerders.