DEN HAAG - De claim van de hacker die zegt verantwoordelijk te zijn voor de inbraak bij het bedrijf DigiNotar, wordt nader onderzocht.

Ook wordt gekeken of deze persoon ook andere bedrijven heeft gehackt. Dat zei minister Piet Hein Donner (Binnenlandse Zaken) dinsdag in de Tweede Kamer.

Het onderzoek vindt plaats in overleg met andere landen. De hacker schreef op internet Nederland te willen pakken voor de betrokkenheid bij de val van Srebrenica in 1995.

Globalsign

Webwereld weet dinsdag te melden dat aan de hand van de verklaring van de hacker de alarmbellen bij certificaatgigant Globalsign zijn afgegaan. Het bedrijf wordt door de hacker genoemd en is direct een onderzoek gestart.

Globalsign geeft net als Diginotar certificaten af die de veiligheid van websites moeten garanderen, maar is vele malen groter. Na de hack bij Diginotar werden valse certificaten uitgegeven waardoor meegelezen kon worden bij internetters.

Digitale burgerrechtenbeweging Bits of Freedom noemt het systeem dat werkt met certificaten niet waterdicht: "Het heeft zijn beste tijd gehad." De organisatie roept de Nederlandse overheid op bij te dragen aan een publiek debat over een nieuw systeem.

Debat

De Tweede Kamer debatteert binnenkort met de Donner en minister Ivo Opstelten (Veiligheid) over de beveiliging van websites van de overheid en de rol van het bedrijf DigiNotar. In de Kamer bestond dinsdag brede steun voor een voorstel van de SP om te debatteren.

De Kamer overlegt nog of het debat voorafgegaan wordt door een hoorzitting met deskundigen of een technische briefing.

Lees alles over Diginotar op onze special