AMSTERDAM - Het huidige certificeringssysteem voor websites heeft zijn beste tijd gehad. ICT-experts wisten dat allang, maar de hack bij het bedrijf Diginotar bevestigt dat nog eens.

Dat vindt Bits of Freedom, de organisatie die opkomt voor privacy op internet. ''Deze hack moet een wake-up call zijn voor overheden in heel de wereld.''

Wereldwijd zijn er duizenden bedrijven die certificaten uitgeven en het systeem is afhankelijk van het vertrouwen in die bedrijven. Toezicht op deze firma's is namelijk beperkt, aldus een woordvoerder van Bits of Freedom.

Niet waterdicht

Zolang de bedrijven aan de voorwaarden van browserfabrikanten voldoen, kunnen zij certificaten verkopen. Volgens de zegsman is er geen waterdichte garantie dat de bedrijven daadwerkelijk betrouwbaar zijn. ''Meer toezicht op dit versplinterde systeem gaat ook niet helpen.''

Momenteel ontbreekt een alternatief systeem dat de veiligheid van websites wel kan garanderen. Bits of Freedom vindt dat de Nederlandse overheid actief moet bijdragen aan een publiek debat over de toekomst van zo'n nieuwe systematiek.

Alles over de situatie rond Diginotar