DEN HAAG - SP-Kamerlid Sharon Gesthuizen wil snel een debat over de Diginotar-affaire met de ministers van Piet Hein Donner (Binnenlandse Zaken), Ivo Opstelten (Veiligheid) en Uri Rosenthal. Dat zei ze dinsdag.

Ze kan er niet bij dat de overheid zo lang werkte met een bedrijf waarvan de software niet actueel was en dat zelfs geen virusscan gebruikte, iets wat bijna ieder normaal huishouden wel doet.

Diginotar geeft certificaten uit voor websites waardoor de veiligheid gegarandeerd wordt. Na een hack bij het bedrijf werden valse certificaten uitgegeven. Hierdoor leken de websites veilig, maar kon het verkeer worden afgetapt.

Het OM heeft inmiddels aangegeven de situatie te onderzoeken. Tevens heeft de Nederlandse overheid het vertrouwen in Diginotar opgezegd en voorlopig de meeste websites overgezet naar andere certificaten.

Controles

Gesthuizen wil weten hoe het zit met verantwoordelijkheden en controles, al is de minister van Binnenlandse Zaken voor haar duidelijk de eerstverantwoordlijke.

''Je moet toch met grote regelmaat controles uitoefenen, met een doorloop of een checklist. Dat is in de vliegtuigindustrie en bij Defensie toch ook heel normaal. Bewakers lopen toch ook elke dag een rondje om hun bedrijf om te zien of er ergens met een schaartje in het hek is geknipt?"

Ook wil de politica weten hoe het komt dat Donner pas vrijdag na afloop van de ministerraad desgevraagd een eerste publieke indicatie gaf van de onveiligheid van overheidssites.

Advocaten

De Nederlandse Orde van Advocaten heeft dinsdag het vertrouwen opgezegd in Diginotar. Ook de orde maakte gebruik van de diensten van het internetbedrijf. De orde vraagt advocaten geen gebruik meer te maken van de certificaten die toegang geven tot beveiligde websites van de orde of de digitale rol, zo schrijft ze in een verklaring op haar website.

Lees alles over Diginotar in het dossier