AMSTERDAM - Het afgelopen jaar werden ruim 97 miljoen advertenties op de handelssite Marktplaats geplaatst, met 5,8 onlineadvertenties per inwoner is Nederland daarmee koploper.

Dit blijkt uit een dinsdag gepubliceerd onderzoek van Redshift Research in opdracht van eBay onder 9000 respondenten in negen landen.

Nederland laat in het onderzoek landen als Duitsland, Groot-Brittannië, Canada, Spanje en Italië achter zich.

Forse stijging

Opvallend is volgens het onderzoek ook de forse stijging van het aantal geplaatste online advertenties in Nederland met 28 procent gedurende 2009 en 2010. Ook de tweede grootste handelssite Speurders.nl profiteerde daarvan. Dit onlineplatform telde vorig jaar ongeveer 50 miljoen advertenties.

Nederland loopt ook voorop als het gaat om hergebruik van spullen. Bijna 28 procent zegt spullen liever te verkopen dan weg te gooien. In Italië daarentegen gooit maar liefst 84 procent verkoopbare spullen weg.

Marktplaats

De verkoop van gebruikte spullen gebeurt in Nederland het meest via Marktplaats. Uit gegevens van onderzoeksbureau STIR blijkt dat 73 procent van de Nederlanders weleens een advertentie plaatst op deze site. Bij Speurders.nl is dat ongeveer 12 procent.

''Het is positief te zien dat handel tussen consumenten en hergebruik van goederen hand in hand gaan'', zegt directeur Olivier van Duijn van Marktplaats. ''Zeker in economisch lastige tijden zal deze combinatie van oer-Hollands ondernemerschap en recycling alleen maar verder groeien.”