AMSTERDAM – Dell en het Chinese bedrijf Baidu gaan samenwerken om tablets en smartphones te lanceren. Baidu kondigde onlangs bovendien een eigen besturingssysteem aan dat vergelijkbaar is met Android.

Een woordvoerder van Dell bevestigt de samenwerking tegenover Reuters, maar wil geen planning bekendmaken wat betreft lanceringen. Anonieme bronnen stellen dat de eerste apparaten in november verwacht worden.

Baidu is vergelijkbaar met Google. Het bedrijf is in China verantwoordelijk voor de grootste zoekmachine van het land en breidt de activiteiten de laatste tijd flink uit. Zo is onlangs een online encyclopedie vergelijkbaar met Wikipedia gelanceerd.

Besturingssysteem

Daarnaast werd vorige week bekend dat het Chinese bedrijf met een eigen mobiel besturingssysteem komt. De software heeft veel weg van Android en werkt ook hetzelfde.

Dell zal nu dus samen gaan werken met Baidu om tablets en smartphones de markt op te brengen. Of de producten beperkt worden tot China is niet bekend. Duidelijk is dat het Aziatische land in ieder geval de focus heeft.

Chinese markt

China is voor fabrikanten een interessante markt omdat er ruim 900 miljoen mensen zijn die een mobiele telefoon bezitten en dit aantal groeit snel. Apple richt zich de laatste tijd ook op China met de iPhone.

Dell koos er in juni al voor de nieuwe 10-inch Androidtablet eerst te lanceren in China. De VS en Europa werden gepasseerd. In het eerste kwartaal van dit jaar zag het bedrijf de verkoop in het land bovendien toenemen met 22 procent.

Analisten omschrijven de samenwerking vanuit Dell als een wanhoopspoging om aandacht te krijgen voor de producten. Onlangs werd de tablet Streak 5 van de Amerikaanse markt gehaald.