AMSTERDAM – Blogplatform Web-log.nl is al bijna twee weken offline waardoor bijna 400.000 weblogs niet bereikbaar waren of zijn als gevolg van een migratie van de software. De problemen moeten deze week opgelost zijn.

Productmanager Coen Wesselman bevestigt tegenover NU.nl dat de migratie van Typepad naar WordPress niet zo lang had mogen duren. “We hadden er maximaal 48 uur voor ingepland staan”, aldus Wesselman.

Het Amerikaanse Typepad besloot vorig jaar het contract met Web-log, onderdeel van Sanoma Media dat tevens het moederbedrijf van NU.nl is, stop te zetten. De website moest daarom op zoek naar nieuwe software om de weblogs mee te maken en onderhouden.

Foutieve data

Wesselman legt uit dat Typepad een definitief bestand heeft aangeleverd met daarin gegevens van alle web-logs. Dit bestand zou overgezet moeten worden naar WordPress, maar bij de migratie kwam aan het licht dat 5 procent van de data foutief was.

“Deze fouten waren zo kritiek dat alle overige 95 procent ook aangepast moest worden”, aldus de productmanager van Web-log. “Dat maakte van alles een zooitje.”

Live

Hoeveel procent inmiddels live is, kon Wesselman niet zeggen. 95 procent is inmiddels omgezet, maar de daadwerkelijke publicatie loopt daarop achter. “Voor het eind van deze week moet alles online staan.”

Voor media zoals foto’s en video’s geldt overigens een andere verwachting: “Daarvan is ongeveer 40 procent overgezet. Dat loopt achter op de tekst en kan nog meer dan een week duren.”

Lay-out

Als de weblogs weer beschikbaar zijn en gebruikers kunnen inloggen, krijgen zij eerst een opmaakscherm te zien waarin zij in een aantal stappen de lay-out van hun weblog moeten instellen omdat WordPress en Typepad van elkaar verschillen.

“Dit is voor iedereen te doen in een paar minuten”, belooft Wesselman.

Web-log zelf, stapt overigens ook over op een nieuw uiterlijk en nieuwe naam. De website is alvast te bereiken via Weblog.nl.