DEN HAAG - Klanten van KPN die een nieuw mobiel abonnement nemen, kunnen de eerste drie maanden buiten hun bundel onbeperkt mobiel internetten.

''Op die manier wordt het voor de klant duidelijk hoeveel data zij gebruiken'', zei een woordvoerder maandag.

Volgens KPN krijgen klanten de mogelijkheid om te oefenen met hun bundel. ''Zij kunnen dan zien hoeveel data ze gebruiken. Eventueel kunnen ze dan overstappen op een ander abonnement'', zei de woordvoerder

KPN voert maandag nieuwe abonnementen in waarbij de prijs van mobiel internet flink omhoog gaat. Dit is het gevolg van een explosieve stijging van mobiele data en een afname van het sms- en belverkeer door applicaties als WhatsApp en Skype.

Bestaande klanten

Voor de bestaande klanten verandert er niks, zij blijven bij hun huidige abonnement met dezelfde kosten. Alle nieuwe en bestaande klanten die hun abonnement vanaf nu verlengen, krijgen wel met de nieuwe abonnementen te maken.

KPN heeft inmiddels een dienst op de website staan waarmee gebruikers aan de hand van een paar vragen kunnen uitrekenen hoeveel data zij ongeveer gebruiken. Bovendien heeft de provider een Androidapp gelanceerd waarmee het dataverbruik gevolgd kan worden. De iPhone-app volgt later.