AMSTERDAM – Een Turkse hackersgroep genaamd Turkguvenligi heeft dit weekend de websites van onder meer the Telegraph, UPS, Betfair en nieuwssite The Register aangevallen. Uit een e-mail blijkt dat het vooral voor de lol gedaan is.

De websites van een aantal grote Britse bedrijven en media waren dit weekend niet bereikbaar. Bezoekers werden doorgestuurd naar een website van Turkguvenligi, een hackersgroep.

Uit antwoorden op vragen van de Britse krant the Guardian blijkt dat de actie vooral voor de lol is uitgevoerd.

Doelwit

“Doorgaans kiezen we bewust voor grote doelwitten en vinden dan een manier om deze te hacken. Soms duurt het maanden, maar hoe moeilijker hoe leuker. We ontdekten niet bij toeval een kwetsbaarheid bij de websites. We zijn experts”, aldus de hackers in een e-mail.

De websites zijn uitgekozen omdat het grote domeinen zijn die in het bezit zijn van verschillende bedrijven. Op deze manier was de impact het grootst.

DNS

De hackers hadden door de aanval toegang tot de DNS-servers waardoor bezoekers omgeleid konden worden naar andere websites. Ook kon de site zelf aangepast worden. The Register laat in een reactie weten dat die website niet overgenomen is, maar dat uit voorzorg alles offline is gehaald.

Inmiddels is alles hersteld en weer beschikbaar.

Op de websites die overgenomen waren riep de groep 4 september uit tot Wereldhackersdag. Bovendien was de melding 'Hacking is not a crime' te lezen.