HILVERSUM - De totale verkoop van beeld- en geluidsdragers heeft in aantallen vorig jaar een groei laten zien van 4,7 procent naar 55,6 miljoen stuks. De toename is vooral te danken aan de verkoop van dvd's. De stijging zal de komende jaren aanhouden, zo verwacht de Nederlandse Vereniging van Detailhandelaren in Geluid-, beeld- en informatiedragers NVGD.

In geld gerekend gaf de markt een daling te zien van 1,9 procent naar 771 miljoen euro. Dit is veroorzaakt door prijsdalingen. De al eerder ingezette prijsdaling van cd's ging ook vorig jaar door. De gemiddelde consumentenprijs ging van 18,76 naar 17,48 euro.

Omzet

De omzet in muziek-cd's is in 2003 sterk onder druk komen te staan. Belangrijke oorzaken waren het illegaal van internet halen van muziek en het cd-branden. ,,Maar ook de achterblijvende aanwas van nieuwe, veelbelovende artiesten is een punt van grote zorg'', zei NVGD-voorzitter M. de Wilde donderdag.

De volumegroei in muziek- en film-dvd was vorig jaar explosief met respectievelijk 92 en 73 procent. De penetratiegraad van losse dvd-spelers in Nederland is nu 35 procent. In Duitsland is dat 50 procent. Daaruit kan volgens de koepelorganisatie worden geconcludeerd dat er nog volop groeipotentie is voor de dvd.