SEOUL - Samsung Electronics heeft in het laatste kwartaal van vorig jaar een operationele winst geboekt van 2,63 biljoen won (1,79 miljard euro). Het Zuid-Koreaanse bedrijf maakte donderdag bekend nog nooit zoveel te hebben verdiend in een kwartaal.

De winst steeg met bijna 28 procent ten opzichte van de voorgaande periode en met 63,5 procent vergeleken met dezelfde kwartaalperiode in 2002. De nettowinst kwam ten opzichte van het voorgaande jaar 24 procent hoger uit op omgerekend 1,27 miljard euro.

De resultaten overtroffen de verwachtingen van analisten. Ze waren vooral te danken aan de groeiende vraag naar platte beeldschermen en supersnelle geheugenchips voor mobieltjes en digitale camera's. De omzet in het vierde kwartaal van 2003 bereikte met 12,89 biljoen won (8,78 miljard euro) eveneens een record.

Over heel 2003 boekte Samsung Electronics een nettowinst van ,96 biljoen won (4,06 miljard euro) en een omzet van 43,58 biljoen (29,68 miljard euro). De snelle geheugenchips droegen voor 37 procent bij aan de omzet. Samsung is 's werelds grootste producent van halfgeleiders.

De prestaties van de divisie die de platte beeldschermen ontwikkelt was nog indrukwekkender, aldus het concern. Daar nam de omzet in vergelijking met het vorige kwartaal met 42 procent toe en kwam uit 1.96 trillion won (1,34 miljard euro).

De concernleiding verwacht dat de groei in het huidige kwartaal doorgaat hoewel die periode normaal gesproken minder vraag kent. "Met de snelle geheugenchips zit Samsung nu op het goede spoor. De diversiteit in de zakenportefeuille helpt het concern zijn winst te stabiliseren", aldus een analist.