DEN HAAG – Na alle problemen met overheidscertificaten is de maat voor de SP vol. Er moet een parlementair onderzoek naar digitale veiligheid komen.

Daarvoor pleit het SP-kamerlid Sharon Gesthuizen. Directe aanleiding zijn de problemen voor de overheid die zijn ontstaan na het hacken van certificaten bij het bedrijf DigiNotar.

Hierdoor is de veilige toegang van websites bij de overheid niet langer te garanderen en moeten versneld nieuwe certificaten worden uitgegeven. 

"We zagen het ministerie woensdag nog beweren dat er niets aan de hand was, terwijl de klus door de inbrekers al lang en breed geklaard was. Helaas is er de afgelopen jaren aan de lopende band sprake van incidenten als het om ICT veiligheid gaat”, vertelt Gesthuizen tegenover NU.nl.

Ook wees ze op eerdere beveiligingsproblemen rond DigiD en de OV-chipkaart. Dit laat volgens de SP zien dat de zaken te vaak niet op orde zijn en dat essentiële informatie over veiligheidsissues niet boven tafel komt voordat cruciale beslissingen worden genomen. Gesthuizen zal minister Donner komende week ter verantwoording roepen. 

Bewustzijn

“Er werden zaken gedaan met een bedrijf dat duidelijk niet in staat was de veiligheid te borgen. Dat is zeer kwalijk - het heeft bij het ministerie absoluut aan controle en bewustzijn geschort”, stelt ze dan ook.

Maandag bleek dat de Iraanse overheid het verkeer naar Google tapt, zodat communicatie zoals bijvoorbeeld Gmail niet langer veilig is. Dit was mogelijk doordat een computer in Iran door het bedrijf DigiNotar als echte Google-computer is aangemerkt voor verkeer dat uit Iran kwam. Ook certificaten van Yahoo, Skype en enkele softwareleveranciers blijken te zijn vervalst.

Het bedrijf ontdekte de problemen al op 19 juli, maar heeft de problemen onder de pet gehouden en weigert commentaar.

Eerst debat

D66 zegt in een reactie de gedachte van de SP te steunen. "Internetveiligheid staat duidelijk op de tocht", stelt kamerlid Kees Verhoeven tegenover NU.nl. Daarbij wijst hij ook naar de vele
privacyproblemen die de laatste tijd bij allerhande systemen spelen.

Toch wil hij eerst liever een debat op hoofdlijnen voeren. Als dat onvoldoende bevredigend is staat hij open voor een parlementair onderzoek. Daarbij kan niet worden volstaan met de huidige inspanningen.