AMSTERDAM - In Israël groeit de kritiek op een website die homo’s aan lesbiennes koppelt. De website Anachnu is een initiatief van een rabbijn die orthodox-joodse homoseksuelen wil helpen met het stichten van een traditioneel gezin.

Rabbijn Arele Harels werkt samen met Kamoha, een organisatie voor orthodox-joodse homoseksuelen, aan het project. De website is onlangs online gegaan en ondanks de steun van andere rabbijnen is er veel kritiek op zijn idee.

Sommige orthodox-joodse rabbijnen zeggen dat Harel meer zou moeten doen om homo's en lesbiennes aan te moedigen hun seksuele geaardheid te veranderen. Liberale religieuze homogroepen vinden juist dat Harels aanpak een truc is om homoseksualiteit te onderdrukken.

Kinderen

De rabbijn zegt dat hij gewoon mensen wil helpen bij het krijgen van kinderen, een belangrijk gebod in het jodendom. Hij beweert dat er tot nu toe al meer dan 10 homo’s en lesbiennes aan elkaar zijn gekoppeld.

Harel is zich ervan bewust dat de mannen en vrouwen door hun seksuele voorkeur buitenechtelijke relaties zullen hebben. “Maar het is niet vreemdgaan, want ze hebben de toestemming van hun partner.”

Therapie

Er is wel een voorwaarde waar de homoseksuelen en lesbiennes aan moeten voldoen. Ze moeten eerst in therapie gaan om hun seksuele geaardheid proberen te veranderen. De American Psychological Association heeft echter verklaard dat er geen bewijs bestaat dat zo’n verandering waarschijnlijk is.

De methode van de rabbijn is bedoeld voor homo's die niet kunnen veranderen, maar zich wel aan de Joodse wet willen houden en kinderen willen krijgen, aldus Harel.