DEN HAAG - Er hebben zich vooralsnog geen grote problemen voorgedaan met beveiligde internetsites van de overheid. Dat zei minister Piet Hein Donner zaterdagmiddag op een persconferentie.

Volgens Donner is nog niet gebleken dat een instelling of een consument problemen heeft gehad. Het ministerie van Financiën overlegt met banken om te kijken of daar problemen zijn (geweest). Daarbij gaat het overigens om gegevensuitwisseling en niet om betalingsverkeer tussen consument en bank, of banken onderling.

Incident

De betrouwbaarheid van overheidssites staat niet meer voor 100 procent vast, na een inbraak bij het Nederlandse bedrijf DigiNotar, dat veiligheidscertificaten afgeeft voor websites. Donner wil de overheidssites met andere certificaten beveiligen. De minister wees er op dat het gaat om een incident. "Het is geen schering en inslag.’’

Bezoekers van websites van de overheid kunnen nu de waarschuwing krijgen dat de website niet veilig is. Het is dan beter deze niet verder te gebruiken.

Foutmeldingen

Inmiddels bereiken NU.nl berichten dat er wel uitval merkbaar is. In enkele gemeenten, die snel verbeteringen aan software installeren, klagen raadsleden en ambtenaren over foutmeldingen bij bijvoorbeeld het benaderen van e-mail via de webbrowser. Omdat dit soms de enige manier van toegang is op afstand, is de e-mail niet buiten kantoor op te halen.

Ook beginnen de eerste consumenten te merken dat de certificaten niet langer worden geaccepteerd.

Geen email

Een pijnlijk voorbeeld is de gemeente Amersfoort waar momenteel een bestuurscrisis heerst. Komende week wordt er een debat gehouden naar aanleiding van het aftreden van een wethouder. Die informatie kan nu niet eenvoudig worden verspreid, omdat de e-mail niet bereikbaar is. Zelfstandig raadslid Ruud Schulten beklaagt zich daarover op Twitter.

Betrouwbaarheid

Bits of Freedom vindt dat Donner de ernst van de situatie goed inschat. "Maar dit hele verhaal gaat over betrouwbaarheid, en daar is een grote deuk in geslagen. We moeten gaan nadenken over nieuwe manieren om de veiligheid en betrouwbaarheid van websites te garanderen'', aldus Van Daalen.

Volgens Van Daalen wordt communiceren met de overheid een tijdje lastig. Als gevolg van de inbraak bij DigiNotar zullen volgens hem allerlei digitale diensten niet gebruikt kunnen worden.

Iran

Onlangs bleek dat in Iran ten onrechte veiligheidscertificaten van DigiNotar zijn uitgegeven. Iran zou ze hebben gebruikt om internetgebruikers het idee te geven dat derden hun gegevens niet konden zien.

De computerhack  heeft mogelijk ernstige gevolgen voor 300.000 mensen in Iran, meldt de NOS op basis van bronnen. Het internetverkeer van de Iraniërs is gevolgd met behulp van certificaten die werden vervalst dankzij de hack bij DigiNotar. Mogelijk gebeurde dat in opdracht van de Iraanse overheid.

Persconferentie Donner Diginotar