DEN HAAG - De overheid zegt de samenwerking met DigiNotar op. Dit maakt Mindister Piet Hein Donner na overleg op zijn ministerie vrijdagnacht bekend.

Er zal worden overgestapt op andere PKI-certificaten. 

De betrouwbaarheid van honderden overheidswebsites is momenteel niet te garanderen. Gebruikers krijgen vanaf nu een waarschuwing als een overheidswebsite niet betrouwbaar is.

De sites blijven wel in de lucht, omdat anders het internetverkeer te veel gestoord wordt.

Er is gebleken dat hackers erin zijn geslaagd om het bedrijf DigiNotar te kraken. Certificaten van dit bedrijf worden ook gebruikt bij overheidssites. Eerder op de dag zei Donner dat de overheid mogelijk gaat kijken naar een eigen veiligheidsgarantie voor de eigen sites.

Iran

In Iran zijn mogelijk ten onrechte veiligheidscertificaten, uitgegeven door DigiNotar, gebruikt om internetgebruikers het idee te geven dat derden hun gegevens niet konden zien. Intussen tapte de overheid van Iran gegevens van nietsvermoedende internetters af.

Verscheidene politieke partijen spraken de afgelopen dagen de zorg uit dat de veiligheid van sites van DigiD of de Belastingdienst niet gegarandeerd was.