AMSTERDAM - Het Canadese Mosaid neemt 2000 patenten op het gebied van draadloze technologie over van mobieltjesmaker Nokia. Mosaid verwacht er de komende jaren honderden miljoenen euro's mee te verdienen.

Het Canadese bedrijf richt zich puur op het uitbaten van technologiepatenten, een gewild 'product' voor bedrijven als Google die hun marktaandeel in de mobiele technologiesector willen uitbreiden.

De Canadezen betalen niets voor de 2000 patenten, maar strijken een derde van de inkomsten op. De rest gaat naar Nokia en Microsoft, dat sinds kort samenwerkt met Nokia.

De markt voor intellectueel eigendom in de techsector is "ongelofelijk dynamisch", stelt Horacio Gutierrez, een bestuurder van Microsoft. De deal met Mosaid is volgens hem een effectieve manier om de Nokia-innovaties te vermarkten.

Het in licentie uitbaten van patenten leidt mogelijk tot minder rechtszaken, zoals die nu bijvoorbeeld wordt uitgevochten wordt tussen Apple en Samsung.

Nortel

Een groep bedrijven met ondermeer Apple, Microsoft en RIM betaalde eerder dit jaar 4,5 miljard dollar voor een reeks patenten van het failliet gegane Nortel Networks. Volgens Lindgren is Mosaids nieuwe portfolio nog meer waard.

Google viste bij de Nortel-deal achter het net en kocht vervolgens in augustus voor 12,5 miljard dollar Motorola Mobility, voornamelijk vanwege Motorola's patenten.

Mosaid probeert ondertussen een vijandig bod van concurrent WI-LAN af te wenden. Dankzij de nieuwe reeks patenten zou WI-LAN voor de overname van Mosaid ook goedkeuring moeten krijgen van Nokia en Microsoft.