AMSTERDAM – Drie PVV-Kamerleden hebben aan vier ministers vragen gesteld over de valse certificaten die na een hack bij Diginotar zijn uitgegeven. Overheidswebsite zijn daardoor potentieel onveilig.

De Kamerleden Elissen, Hernandez en Kortenoeven eisen opheldering van de ministers van Veiligheid en Justitie, Buitenlandse Zaken, Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties en die van Defensie.

Ten eerste wil de PVV weten of de ‘blunder’ gevolgen heeft voor het gebruik van DigiD.

Certificaten

De website van DigiD gebruikt certificaten van het bedrijf Diginotar, dat één van de partijen is die certificaten voor websites uitgeeft. Door deze certificaten worden pagina’s als veilig aangemerkt.

Na een hack vanuit de Iraanse overheid waren deze certificaten vals en kon er bijvoorbeeld bij Gmail meegekeken worden. Dit was mogelijk omdat gebruikers via het valse certificaat naar een andere website werden doorgestuurd die er hetzelfde uitzag als Gmail, maar niet beveiligd was.

Privacy Nederland

De Nederlandse overheid maakt ook gebruik van de certificaten van Diginotar. De AIVD houdt de situatie in de gaten. De PVV-Kamerleden vragen aan de ministers of er nadere inspectie nodig is om de privacy van Nederlandse burgers te waarborgen.

“Gaat de blunder bij Diginotar gevolgen hebben voor de elektronische dienstverlening van de overheid? Gaan burgers hier hinder van ondervinden?”, aldus de PVV. Ook is de partij benieuwd naar de gevolgen voor de samenwerking tussen Diginotar en de overheid nu bedrijven als Google, Microsoft en Mozilla in hun browsers waarschuwen voor de certificaten.

Cyberwarfare

De PVV wil dat de ministers gaan onderzoeken of Iran inderdaad achter de hack van Diginotar zit. “Is hier sprake van cybercrime of cyberwarfare”, is te lezen in de brief.

GroenLinks stelde eerder deze week al Kamervragen met dezelfde strekking. Ook D66 is niet te spreken over de onstane situatie.

Tekst en uitleg

Sharon Gesthuizen van de Socialistisch Partij heeft geen rust om op de beantwoording van schriftelijke vragen te wachten. Zij benadrukt tegenover NU.nl dat er veel vragen leven, waarop zo snel mogelijk antwoord moet komen. Daarom vindt ze ook dat de ministers tijdens het vragenuurtje in de kamer al tekst en uitleg moeten geven.

Zo moet duidelijk worden welke informatie in verkeerde handen is gevallen, waarom de AIVD met de zaak aan de slag is gegaan, wat er precies gebeurd is en wat mensen moeten doen. Daarnaast hoopt ze er vandaag of dit weekend door de overheid meer tekst en uitleg wordt gegeven.