AMSTERDAM – Android heeft het besturingssysteem iOS wereldwijd ingehaald wat betreft het internetverkeer dat gegenereerd wordt via apparaten uitgerust met de software.

Statistiekenverzamelaar Statcounter berekent dat Android in augustus goed was voor 20,6 procent van al het mobiele internetverkeer. iOS staat op 19,4 procent.

Het is voor het eerst dat Android boven iOS staat. De statistieken hebben niets met het aantal daadwerkelijke apparaten te maken. Wat dat betreft bleek onlangs uit onderzoek van Gartner dat Android in het tweede kwartaal een marktaandeel had van 43,4 procent en Apple met de iPhone 18,2 procent.

Tablets

In de statistieken van Statcounter worden ook tablets meegerekend, dat is bij onderzoeken naar marktaandelen meestal niet het geval.

Door het meerekenen van tablets lag iOS bij Statcounter nog lang voor op Android omdat op de tabletmarkt de aandelen precies omgekeerd zijn: Apple is daar met de iPad veel groter dan alle Androidtablets samen.

Symbian

Symbian, het systeem van Nokia, genereert overigens wereldwijd gezien nog steeds het meeste mobiele internetverkeer: zo’n 32 procent. Dat komt vooral door Aziatische landen waar veel mensen Nokia’s gebruiken. In Europa ligt het aandeel van Symbian op nog geen 10 procent.

In de VS ligt het percentage van Symbian op ruim 13 procent. Ook daar is Android in augustus voor het eerst groter dan iOS wat betreft het verkeer afkomstig van het systeem. Android is in de VS marktleider met 39,3 procent op de voet gevolg door iOS met 38,1 procent.

Opmars

Wereldwijd staat Android dus op een tweede plek achter Symbian. De opmars van het systeem van Google is echter duidelijk zichtbaar. In een jaar tijd groeide het aandeel van het internetverkeer vanuit Android met ruim 10 procentpunt. Het aandeel van iOS nam af met ruim 5 procent. Symbian bleef opmerkelijk genoeg nagenoeg dezelfde positie behouden.

Het aandeel van Blackberry daalde van 17 naar 11,8 procent.