AMSTERDAM – De Nederlandse startup Popshared heeft een website gelanceerd die bijhoudt hoe vaak artikelen van 75 nieuwssites in Nederland worden gedeeld via Twitter.

Bezoekers van de website kunnen per categorie of per website bekijken welke artikelen het meest genoemd zijn op Twitter. De periodes die Popshared bijhoudt zijn de afgelopen 24 uur, 48 uur of zeven dagen.

Opvallend is dat de meeste grote nieuwssites slecht scoren in de top 15 van het aantal gedeelde berichten.

Grote nieuwssites

NU.nl komt drie keer in de top 15 voor met drie verschillende rubrieken. Op de eerste positie staat de Techrubriek met gemiddeld 75 vermeldingen per artikel. De algemene rubriek staat op plek zes met 45 retweets per bericht en de Economie-rubriek staat achtste met 33 gemiddeld vermeldingen.

De NOS, de tweede nieuwssite wat betreft aantal bezoekers, is terug te vinden op plek 15 met 15 vermeldingen per bericht. De nummer drie van Nederland, Telegraaf.nl, komt helemaal niet in de top 15 voor.

De initiatiefnemers achter Popshared noemen dat ‘opvallend’. “Meer dan de helft van de artikelen van Telegraaf.nl ontvangt niet één tweet terwijl de site al enige tijd een share-knop voor Twitter onder elk artikel heeft staan.”

Tech en marketing

Websites met tech- en marketingnieuws scoren opvallend goed. Frankwatching.com staat op plek twee met gemiddeld 73 retweets gevolgd door Emerce (49), Dutchcowboys (47) en Marketingfacts (46).

Popshared heeft nu nog geen inkomsten, maar hoopt de dienst binnenkort betaald aan uitgevers te kunnen aanbieden.

Berekening

Het aantal vermeldingen wordt berekend aan de hand van hoe vaak de link naar een artikel op Twitter genoemd wordt. Dit geldt dus zowel voor retweets via het officiële account van een nieuwssite als voor mensen die de link kopiëren in een bericht.

Als gekeken wordt naar de afgelopen zeven dagen scoorde het bericht ‘Natste zomer sinds 1906’ op NU.nl het best met 678 vermeldingen. ‘Rotterdammer bijt neus van vrouw af bij ruzie’ volgt met 313 vermeldingen en ‘Agenten gaan wel vechten in Kunduz’ met 228.