AMSTERDAM – Firefox heeft de eerste beelden van een speciale tabletbrowser onthuld. Wanneer de browser beschikbaar komt, is nog niet bekend.

In een blog legt één van de ontwerpers uit welke keuzes er tot nu toe zijn gemaakt. Op screenshots is te zien hoe de browser er uit moet gaan zien.

Firefox stelt dat het uiterlijk erg goed past in Android 3.0 (Honeycomb), de speciale tabletversie van het besturingssysteem dat draait op onder meer de Galaxy Tab. “Uiteraard blijven we ons onderscheiden en behouden we ons eigen uiterlijk”, benadrukt de ontwerper Ian Barlow.

Smartphones

De browser is gebaseerd op de smartphoneversie van Firefox, maar heeft extra functionaliteiten en uiterlijke kenmerken die gebruikmaken van het grotere scherm.

Zo is de Firefox voor op smartphones erg minimalistisch om voldoende ruimte over te houden voor het browsen op het relatief kleine scherm. Bij de tabletversie was meer ruimte en is dus gekozen voor nieuwe elementen.

Tabbladen

Zo zijn tabbladen direct te raadplegen vanuit de browser zonder daarvoor een ‘nieuw’ scherm te hoeven openen. Als de tablet in landscape wordt gebruikt, staan de tabbladen aan de linkerkant van het scherm zodat het browsen gewoon door kan gaan.

Op deze plek verschijnen in Honeycomb ook de actieve applicaties als het taakbeheer geopend wordt.

Als de browser van Firefox geopend is op een tablet in portraithouding verschijnen de tabbladen als uitschuifmenu aan de bovenkant van de browser. Hierdoor wordt volgens Firefox optimaal gebruik gemaakt van de vrije ruimte onder het menu.

Awesomebar

Ook wordt de Awesomebar geïntroduceerd. Hiermee krijgen gebruikers snel toegang tot bladwijzers, browsergeschiedenis en de gesynchroniseerde activiteiten.

Tabletversie Firefox