AMSTERDAM - Twaalf Europese landen en een aantal bedrijven werken aan een nieuw computersysteem dat in vliegtuigen mogelijke terroristen kan herkennen. In Nederland werkt het Nationaal Lucht- en Ruimtevaartlaboratorium (NLR) mee aan het project, zei een woordvoerder woensdag. Het systeem bestaat uit een aantal camera's die de passagiers in de gaten houden. Die zijn verbonden met een computer die mogelijke terroristen kan herkennen.

"De computer houdt in de gaten hoe iemand zich aan boord gedraagt, of hij bijvoorbeeld vaak naar de wc gaat. Ook kan het apparaat gelaatsuitdrukkingen herkennen. Het is zelfs mogelijk de oogbewegingen van een passagier te analyseren. De computer weet zo wanneer iemand zich verdacht gedraagt", zegt de woordvoerder. Het is verder mogelijk om met het systeem de passagiersgegevens van een mogelijke terrorist op te roepen.

Het NLR verwacht pas in 2007 een prototype te hebben. Luchtvaartmaatschappijen kunnen daarna kijken of ze het systeem in de vliegtuigen inbouwen. De eerste camera's kunnen in 2009 in de toestellen hangen, aldus de NLR-zegsman. Ook wordt er gewerkt aan een nieuwe vorm van de automatische piloot. Die kan ingrijpen als het vliegtuig opeens vreemde bewegingen maakt.