AMSTERDAM – De autoriteiten in Groot-Brittannië en de Verenigde Staten (VS) werken samen om twee Britse hackers, die naar verluidt onderdeel uitmaken van Anonymous, te vervolgen.

De twee Britse mannen van 18 en 19 jaar oud werden onlangs gearresteerd na een internationale jacht op leden van hackersgroepen Anonymous en LulzSec. Er werden ook in Nederland verdachten opgepakt, maar zij zijn inmiddels allemaal vrijgelaten.

The Guardian schrijft dinsdag dat de Britse politie naar de VS is afgereisd om de zaak rond te krijgen. In de VS zou nog meer bewijs verzameld kunnen worden.

Hulp

Volgens bronnen moeten de Britse autoriteiten een flinke berg forensisch bewijsmateriaal doorspitten om de zaak rond te krijgen, ze zouden daarbij hulp nodig hebben. Tevens gaan er geruchten dat de FBI om uitlevering zou hebben gevraagd, maar dat wil de instantie niet bevestigen.

De hackersgroepen worden verantwoordelijk gehouden voor verschillende DDoS-aanvallen waarbij pagina’s offline werden gehaald. Ook zouden databases gehackt zijn en daarbij werd informatie ontvreemd.

In de VS werden ten minste zestien mensen gearresteerd in het kader van het onderzoek naar de groeperingen.

Celstraffen

Beveiligingsexpert David Perry, werkzaam bij Trend Micro, stelde onlangs nog tegenover NU.nl dat Anonymous zal verdwijnen nadat de eerste celstraffen worden opgelegd. Volgens Perry, die ervaring heeft opgedaan bij onder meer Norton en McAfee, gaat het met alle hackers zo. "Niemand wil de gevangenis in, dus het protest zal ophouden."