AMSTERDAM – Hewlett-Packard (HP) heeft de voorkeur uitgesproken de PC-afdeling af te stoten. Eerder werd alleen gesteld dat mogelijkheden onderzocht werden. "Een zelfstandige doorstart zou het beste zijn."

Tegenover Reuters maakt het bedrijf nu bekend het liefst de gehele PC-afdeling van het bedrijf los te koppelen. HP is de grootste computerfabrikant ter wereld.

Twee weken geleden maakte HP bekend de komende twaalf tot achttien maanden te gaan onderzoeken wat de toekomst van de PC-afdeling is. Een mogelijkheid die toen genoemd werd, was het afstoten van de afdeling.

Zelfstandig

De tak zou dan zelfstandig verder kunnen gaan, of overgenomen kunnen worden door een ander bedrijf.

Nu stelt HP dat het de voorkeur heeft de volledige PC-afdeling af te stoten. “We zien het liefst dat de afdeling verder gaat als zelfstandig bedrijf”, aldus HP. Dit is volgens het bedrijf het beste voor de aandeelhouders, klanten en werknemers.

WebOS

De precieze gevolgen van alle mogelijkheden worden echter nog wel onderzocht. Een beslissing wordt aan het eind van 2011 verwacht. HP is ook gestopt met het ontwikkelen van apparaten met het besturingssysteem WebOS.

Bronnen onthullen nu tegenover Digitimes dat het besluit voor problemen zorgt bij fabrikanten van onderdelen voor WebOS-apparaten. Er zou genoeg materiaal klaar liggen om 100.000 7-inch TouchPads te produceren.

De TouchPad is een tablet die werkt met WebOS, een 7-inch versie werd aan het eind van het derde kwartaal verwacht. Het stopzetten van de productie zorgt voor overschotten bij fabrikanten, bovendien ligt de gehele planning overhoop. HP stelde eerder dat het de belofte aan partners zou nakomen.