DEN HAAG - De politie wil wekelijks op de website vraaghetdepolitie.nl met jongeren gaan chatten.

Op de website vond maandagavond de eerste chatsessie plaats, over het onderwerp loverboys. Meer dan 70 jongeren woonden de sessie bij, meldde een zegsvrouw van de politie na afloop.

''Er zijn heel veel onderwerpen waar jongeren met de politie over willen praten'', stelt ze. ''Maar waarover ze agenten op straat of op school niet aan durven te spreken. Daarvoor is de chat een uitkomst.''

Ook wil de politie de chat gaan inschakelen bij grote incidenten die veel impact hebben op jongeren.

''Je kan denken aan grote geweldsincidenten op of bij een school, of de zelfmoord van een leerling'', noemt de woordvoerster als voorbeeld.

Loverboy

Tijdens de chatsessie van maandag kwamen onder meer vragen voorbij als 'wat moet ik doen als een vriendin wordt ingepalmd door een loverboy', 'hoe herken ik een loverboy' en 'wat moet ik doen als mijn dochter wordt bedreigd door een loverboy'.

Twee deelnemers aan de sessie hebben contact gezocht met de recherche omdat zij overwegen aangifte te doen. ''Het waren heel goede, serieuze gesprekken'', vat de zegsvrouw samen.

Toegankelijker

Met het initiatief wil de politie toegankelijker worden voor jongeren. Onderzoek heeft uitgewezen dat jeugd in de leeftijd van twaalf tot en met zestien jaar vaak worstelt met vragen over veiligheid.

Op veel vragen geeft de website antwoord. Andere kwesties kunnen de tieners en andere belangstellenden aansnijden tijdens de chatsessies.