AMSTERDAM – De minister van Economische Zaken, Maxime Verhagen, is niet van plan in te grijpen in de telefoniemarkt na een prijsstijging van mobiel internet bij KPN, T-Mobile en Vodafone.

Dat blijkt uit antwoorden van Verhagen op vragen van Martijn van Dam, Tweede Kamerlid voor de PvdA. Van Dam eist opheldering van Verhagen nadat de drie Nederlandse providers kort na elkaar een prijsverhoging doorvoerden.

"Er kunnen diverse legitieme redenen zijn waarom bedrijven tarieven aanpassen”, schrijft Verhagen. “Dat hoeft niet te duiden op ongezonde marktwerking. OPTA concludeerde in 2010 al dat er geen sprake is van aanmerkelijke marktmacht."

Explosieve groei

Van Dam vindt het opmerkelijk dat de prijs van mobiel internet bij alle aanbieders zo snel achter elkaar kan stijgen. De providers stellen dat dit noodzakelijk is vanwege de onverwachte en explosieve groei van het dataverkeer. Van Dam zet daar vraagtekens bij en stelt dat de belangrijkste oorzaak de verminderde inkomsten uit sms- en belverkeer is.

Van Dam vraagt de minister ook of hij vindt dat de stijging van het dataverkeer inderdaad zo onverwachts is als de providers zeggen. Verhagen plaatst daar kleine vraagtekens bij omdat de stijging al enige tijd te zien is.

Toch neemt de minister het ook op voor de providers: "Het lijkt dat met name de snelheid, omvang en op momenten plotselinge toename van het dataverbruik aanbieders heeft verrast." Verhagen schrijft dit toe aan de doorbraak van smartphones met applicaties die continue contact zoeken met het netwerk.

Investeringen

Of er echt veel meer investeringen gedaan zijn als gevolg van de stijging kan Verhagen niet achterhalen. De providers willen cijfers daarover niet bekendmaken vanwege concurrentieoverwegingen.

Een eventueel onderzoek naar de prijsstijging van mobiel internet acht Verhagen niet wenselijk. Hij stelt dat de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) daarover gaat en dat de organisatie zelf een onderzoek zal starten als dat nodig mocht zijn.

Andere aanbieders

Verhagen wijst in zijn antwoorden ook op het feit dat klanten in Nederland ook kunnen kiezen voor andere aanbieders. Zo zijn er bijvoorbeeld MTV Mobile en tal van andere kleine aanbieders die gebruikmaken van de netwerken van de drie grote providers.

"Tegelijkertijd constateer ik dat er in dit geval voor alledrie een aanleiding is om in korte tijd met nieuwe abonnemenstvormen te komen: een verandering in de vraag, met explosief groeiend dataverkeer en de voorgenomen regelgeving voor netneutraliteit”, voegt de minister nog toe.

"Tevens zie ik dat aanbieders onderscheidend zijn in de keuzes voor de opzet van hun abonnementen."

Frequentieveiling

In 2012 vindt een veiling van frequentieruimte plaats waardoor er ruimte ontstaat voor minimaal één nieuwkomer op de markt van mobiel internet. PVV, PvdA, SP en D66 gaven eerder aan een nieuw debat te willen over deze veiling om meer ruimte veilig te stellen voor meer nieuwkomers.

Uit de antwoorden van Verhagen blijkt dat de minister daar weinig voor voelt: "Een frequentieveiling moet niet zozeer gericht zijn op het creëren van ruimte voor een vooraf door de overheid vastgesteld aantal toetreders, maar moet gericht zijn op het mogelijk maken van toetreding voor partijen die daadwerkelijk kunnen concurreren."