AMSTERDAM – Onderzoeksorganisatie TNO en de Chinese fabrikant Huawei zullen in Nederland samen een pilot uitvoeren rond LTE, een nieuwe standaard die mobiel internet veel sneller moet maken.

Dat laat TNO maandagochtend in een verklaring weten.

“Aan de rand van Delft wordt een testnetwerk opgezet om de LTE-technologie en de mogelijkheden in de praktijk te verkennen”, aldus TNO. “Bij de pilot zijn diverse marktpartijen en gebruikersgroepen betrokken.”

Welke providers meewerken mag nog niet bekend worden gemaakt, laat een woordvoerder van TNO weten.

Datasnelheden

Long Term Evolution (LTE), ook wel als 4G omschreven, is de opvolger van de huidige standaard UMTS-HSPA en moet zorgen voor fors hogere datasnelheden tegen een lagere prijs per Mb. In de Verenigde Staten worden al verschillende tests uitgevoerd.

Met LTE kunnen downloadsnelheden van 100 Mbps bereikt worden. De eerste voorlopige resultaten worden in november en december verwacht, maar de daadwerkelijke analyse volgt in januari of februari 2012. De pilot loopt tussen oktober en december.

Praktijk

“Naar verwachting zal een aantal mobiele operators LTE de komende jaren in Nederland gaan uitrollen”, aldus TNO. Volgens de organisatie is er al veel technische en theoretische kennis beschikbaar, maar ontbreekt praktijkervaring.

Samen met Huawei, dat groot is geworden met het ontwikkelen van apparatuur voor telecommunicatie, zal TNO deze praktijkervaring nu in Nederland mogelijk willen maken. Huawei levert het basisstation en de netwerkapparatuur.

Prestaties en diensten

“Er wordt onder andere gekeken naar de prestaties van het netwerk in verschillende situaties en wat technisch nodig is om bijvoorbeeld breedbandvideo aan te kunnen bieden”, legt TNO uit. “Door de grotere capaciteit van LTE kunnen in de toekomst nieuwe diensten en toepassingen ontwikkeld worden.”

TNO noemt als voorbeeld het verzenden van livebeelden van omroepen in studiokwaliteit.

KPN en Tele2

Tele2 en KPN kondigden eerder al eigen tests aan rond de nieuwe LTE-standaard. KPN voert een pilot uit in Den Haag en Voorburg en Tele2 richt zich op Diemen en Amsterdam Zuidoost.