AMSTERDAM – Samsung komt binnenkort met een eigen instant messaging-dienst die de concurrentie aan moet gaan met WhatsApp, Blackberry Messenger van RIM en iMessage van Apple.

Dat meldt Samsung in een e-mail aan persbureau Dow Jones.

ChatON zal vanaf oktober beschikbaar zijn en wordt vooraf geïnstalleerd op alle Samsungtoestellen. Zowel op de goedkopere telefoons als de smartphones. Ook zal de dienst beschikbaar zijn voor andere Androidtoestellen, Blackberry’s en iPhones.

Concurrentie

Blackberrymaker Research In Motion (RIM) heeft met Blackberry Messenger al een eigen instant messaging-dienst waarmee gebruikers elkaar gratis tekstberichten kunnen sturen. Ook Apple kondigde onlangs een chatdienst aan waarmee iPhone- en iPadgebruikers elkaar gratis berichten kunnen sturen.

De dienst van Samsung laat gebruikers teksten, afbeeldingen, handgeschreven notities en video’s sturen. Ook is het mogelijk in een groep te chatten. De functionaliteit komt daarmee overeen met WhatsApp, een overkoepelende dienst die op verschillende soorten telefoons beschikbaar is.

In 2010 introduceerde Samsung al een instant messaging-dienst genaamd P!ng. Deze dienst is echter nooit breed aangeslagen.

Sms-verkeer

Providers vrezen wereldwijd de gevolgen van instant messaging-diensten waardoor het sms-verkeer flink terugloopt.

In Nederland hebben KPN, Vodafone en T-Mobile al nieuwe abonnementen aangekondigd, mede door de komst van gratis diensten als WhatsApp. Daarnaast is het stijgende dataverkeer reden voor een prijsverhoging van mobiel internet.