AMSTERDAM - Internetaanbieder Zon Nederland heeft opnieuw de knuppel in het hoenderhok gegooid. Het bedrijf komt als eerste met gratis gebruik van ADSL voor snel internetten. De gebruiker betaalt alleen de werkelijk gebruikte belminuten. Er is geen abonnementsgeld en geen vast contract, zo liet de dochter van telecombedrijf Versatel woensdag weten.

Zon biedt dezelfde mogelijkheid sinds begin december vorig jaar aan in België. Een woordvoerster van Versatel noemt het “een groot succes”. Het bedrijf mag echter geen aantal gebruikers noemen. “Bij de presentatie van de jaarcijfers begin maart geven we informatie over het gebruik.”

In Nederland kwam Zon in augustus al met een goedkoop ADSL-abonnement. Het vroeg voor snel internetten toen de helft van wat de concurrenten rekenden. In 1999 kwam Zon als eerste met gratis internet.

Zon Gratis Internet is bedoeld voor mensen die internet hoofdzakelijk gebruiken voor e-mailen en snel surfen. Volgens Zon gaat het om de helft van alle internetters. Grootverbruikers kunnen met een abonnement goedkoper uit zijn. Diegenen die voor gratis ADSL kiezen, krijgen van Zon ook gratis een spam- en virusfilter.

Zon heeft met meer dan 100.000 aangesloten ADSL-gebruikers een marktaandeel van 15 procent. De grootste speler in de markt is KPN. Dat bedrijf is met XS4ALL, Het Net en Planet Internet vijf keer zo groot.