BAARN - Tieners met een Facebook-pagina raken sneller verslaafd aan alcohol, sigaretten en drugs. Voor een groot deel is dit te wijten aan groepsdruk, zo meldt de Daily Mail.

Voor een onderzoek aan de Amerikaanse universiteit van Columbia observeerden wetenschappers de levensstijl van tweeduizend tieners tussen de twaalf en zeventien jaar die actief zijn op sociale netwerksites.

De onderzoekers concludeerden dat degenen die dagelijks op websites als Facebook of MySpace zitten, een vijf keer grotere kans hebben om verslaafd te raken aan roken. Daarnaast hebben ze drie keer meer kans om alcohol te gaan drinken en twee keer zoveel kans om cannabis te roken op jonge leeftijd.

Volgens de wetenschappers speelt groepsdruk hier een belangrijke rol bij. Van de bestudeerde tieners zag 40 procent wel eens vrienden dronken of rokend op online foto's staan.

Verontrustend

De helft van de tieners die zulke foto's zag, was dertien jaar of jonger. De wetenschappers vinden het verontrustend dat veel ouders niet op de hoogte zijn van de risico's van sociale media.

"Het verband tussen foto's op sociale netwerken van dronken kinderen of tieners die drugs gebruiken, lijkt te bevestigen dat een foto meer waard is dan duizend woorden," aldus een van de onderzoekers.

"Het wordt tijd dat de social media sites hun verantwoordelijkheid nemen en hun technologische expertise gebruikt om zulke beelden te verbieden en jongeren die dit soort foto's plaatsen te verbannen van de site."