AMSTERDAM - Apple is in de Verenigde Staten gestopt met het verhuren van tv-series via iTunes. De afleveringen kunnen alleen nog maar gekocht worden.

Films huren via iTunes blijft wel mogelijk. Een woordvoerder van Apple bevestigt de wijziging voor series aan techsite AllThingsD.

Volgens de zegsman zijn klanten niet geïnteresseerd in het huren van shows, waarbij ze binnen een bepaalde tijd moeten worden bekeken. De voorkeur ligt volgens hem bij het kopen van de programma’s.

Cloud

Als alternatief biedt Apple straks iTunes in the Cloud aan: “iTunes in the Cloud geeft consumenten de mogelijkheid om hun tv-aankopen uit het verleden te downloaden en te bekijken op hun iOS-apparaten, Apple TV, Mac of PC, zodat ze overal van hun series kunnen genieten, wanneer en hoe ze maar willen.”

Studio's

Ook tv-studio’s blijken niet enthousiast over het verhuren van hun series. Fox laat weten dat het de resultaten van de huurpilot heeft bekeken en dat eigenaar van een programma zijn, aantrekkelijker is voor zowel iTunes-klanten als voor het bedrijf. De studio werkt samen met Apple om hun content beschikbaar te maken via iTunes in the Cloud.

In 2010 heeft Apple met de televisiemaatschappijen onderhandeld om de prijzen voor downloads omlaag te krijgen. Het bedrijf kreeg alleen Disney en News Corp., eigenaar van onder andere Fox, zover om de prijzen te verlagen.