AMSTERDAM - De Chinese website Weibo, vergelijkbaar met Twitter, heeft zijn miljoenen gebruikers gewaarschuwd om geen valse geruchten te verspreiden.

Dat meldt de Amerikaanse krant The New York Times.

In het bericht laat de eigenaar van Weibo, mediagigant Sina, weten dat het ten minste twee bloggers heeft geschorst omdat ze geruchten verspreidde. Een van die verhalen ging over de vermoedelijke moordenaar van een 19-jarige vrouw die zou zijn vrijgelaten vanwege zijn vaders connecties.

Schorsing

Sina laat weten dat de bloggers een maand lang geschorst zijn en dat ze tijdens deze periode geen berichten kunnen verzenden en ook niet gevolgd kunnen worden.

Protest

De aankondiging leidde online tot een stortvloed van protest. Sommige bloggers beschuldigen de overheid ervan achter de actie te zitten.

De schorsingen komen nadat een vertegenwoordiger van de Chinese communistische partij een officieel bezoek heeft gebracht aan het kantoor van Sina. Hij drong er bij het internetbedrijf op aan om de verspreiding van “valse en schadelijke informatie" te stoppen.

Censuur

China heeft met 485 miljoen gebruikers 's werelds grootste online populatie en streeft er voortdurend naar om controle over het internet uit te oefenen. Zo blokkeert het land vaak content die politiek gevoelige informatie bevat.

Maar de autoriteiten hebben moeite met het censureren van internetberichten sinds de opkomst van Weibo. Steeds meer Chinezen uiten via Weibo hun woede over schandalen, rampen en corruptie bij de overheid.

Commentaar

Na een dodelijk treingeluk op 23 juli was er op Weibo veel boosheid en frustratie over de afhandeling van de ramp te lezen. Niet alleen nabestaanden en burgers gebruikten de microblog om commentaar te geven; ook journalisten stelden via de website kritische vragen.

Weibo ging twee jaar geleden van start en heeft inmiddels zo’n 200 miljoen gebruikers.