SAN FRANCISCO – Meer processen uit het dagelijks leven zoals het regelen van seinen en verkeerslichten zouden niet online moeten gebeuren uit veiligheidsoverwegingen. Hackers liggen op de loer.

Dat stelt David Perry, Director Education bij beveiligingsbedrijf Trend Micro. In het verleden heeft Perry gewerkt bij onder meer Norton en McAfee.

De expert erkent dat beveiligingsbedrijven nooit tegen alle malware en hackers op kunnen: “Zij hebben meer mensen en verdienen meer geld door het hacken en versturen van malware. Het is nooit helemaal veilig. Als je 100 procent veiligheid wil moet je offline gaan.”

Offline diensten

Dat geen internet gebruiken niet altijd de oplossing is, erkent Perry ook. Bepaalde diensten zouden echter wel altijd offline moeten plaatsvinden. “Het regelen van seinen in het treinverkeer of het afstemmen van stoplichten moet gewoon fysiek door mensen uitgevoerd worden”, vindt de expert.

Volgens hem levert het online regelen van deze processen slechts kleine voordelen op zoals een minieme tijdsbesparing of kleine groei in flexibiliteit. De gevaren die op de loer liggen als hackers controle krijgen over het systeem zijn echter te groot, vindt Perry.

Op de consumentenmarkt kennen volgens de topman van Trend Micro veel mensen de gevaren niet. “Virussen zijn niet zichtbaar, dus denken mensen dat ze er niet zijn en beveiligen ze zich onvoldoende. Virussen zijn er echter niet om gezien te worden, maar om gegevens van je te stelen en gebruik van je te maken. Op de achtergrond.”

Anonymous verdwijnt

In het gesprek haalt Perry nog even Anonymous aan, een hackersgroep die de afgelopen maanden veel websites heeft platgelegd en bedrijven heeft aangevallen. “Anonymous zal verdwijnen. De hackers zullen gestraft worden en de cel in gaan. Zo gaat het altijd, met elke generatie hackers”, legt Perry uit.

“Ze zullen celstraffen krijgen en dat zal protest opleveren. Die personen verdwijnen dan ook in de cel en uiteindelijk zal het protest afzwakken en zal Anonymous verdwijnen. Niemand wil de cel in. Je kan simpelweg niet hacken en er over opscheppen. Je wordt gepakt.”