ZOETERMEER - Op de website van de Zoetermeerse afdeling van D66 reageren mensen vol afschuw, boosheid en ongeloof op de dood van D66-raadslid Hans van Wieren, de neergeschoten onderdirecteur en docent van het Terra College in Den Haag. Ook betuigen ze hun medeleven met de nabestaanden, vrienden en collega's van Van Wieren.

"Hoe is het toch mogelijk dat een jongen van 17 jaar met een wapen een school binnen kan lopen en zomaar een onschuldige burger neer kan schieten. Dit is niet te bevatten", schrijft een van de bezoekers van de website.

"Wat beweegt in hemelsnaam een 17-jarige om jegens Hans zo gruwelijk mis te doen zoals hij dat heeft gedaan. Exponent van de 'fuck you-cultuur' waartegen heel veel onderwijzers en leraren zich in woord en daad - terecht - teweer stellen?", vraagt een ander zich af.

Vreselijk boos

"Ik kan vreselijk boos worden als ik zie in wat voor maatschappij we leven, weer iemand het slachtoffer, iemand die zich keihard inzette voor een betere maatschappij. Onbegrijpelijk. Wanneer houdt het zinloos geweld op?", schrijft een inwoner van Den Haag.

Een oud-leerling vertelt dat hij ooit straf heeft gehad van Van Wieren. "Ik moest een week lang nablijven. Na twee dagen liet hij me gaan", herinnert hij zich. "Hij was toegankelijk, rechtvaardig en stond altijd open voor discussie, dit had ab-so-luut nooit mogen gebeuren. Niet bij meester Van Wieren, bij niemand, nooit en nergens!"

De 49-jarige Van Wieren was sinds 2000 raadslid voor oppositiepartij D66 in Zoetermeer. Hij had welzijn en onderwijs in zijn portefeuille.