SAN FRANCISCO – Beveiligingsbedrijf Trend Micro ziet een grote kans voor Microsoft om met Windows Phone 7 te slagen op de zakelijke markt vanwege een koppeling met pc’s die draaien op Windows.

Dat laat Patrick Wheeler, topman bij Trend Micro, desgevraagd aan NU.nl weten. Ook tablets met Windowssoftware hebben daarom een kans op succes op de zakelijke markt.

“Of het veiligheidsvoordelen heeft, weet ik niet. Daar ken ik het systeem niet goed genoeg voor. Maar het is goedkoper voor bedrijven om Windows op een smartphone of tablet en op een pc te hebben”, aldus Wheeler.

Communicatie

“Microsoft heeft een kans van slagen in deze markt en zal er voor moeten zorgen dat er een soepele samenwerking en communicatie mogelijk is tussen pc’s en mobiele apparaten met de software.”

Zeker in de nabije toekomst kan het voordeel voor Microsoft vruchten afwerpen omdat steeds meer consumenten hun privétoestellen willen gebruiken op de werkvloer. Momenteel worden veel bedrijven door deze ontwikkeling overrompeld, stelt Wheeler. En dat brengt veiligheidsrisico’s met zich mee.

Privétoestellen

“Consumenten gebruiken smartphones en tablets en nemen die mee naar hun werk. Bovendien zit iedereen op sociale netwerken en wordt alles gedeeld”, aldus Wheeler. “Er zijn nieuwe apparaten in de zakelijke omgeving zonder dat er echt controle is.”

Volgens Wheeler willen consumenten graag hun privésmartphones en –tablets op de werkvloer gebruiken omdat ze wennen aan de gebruiksvriendelijkheid en snelheid van hun eigen apparaten. Het is voor bedrijven echter moeilijk om veel verschillende apparaten veilig te maken en te ondersteunen. Bovendien kost het meer geld.

Functionaliteiten

“Bedrijven moeten zorgen dat ze apparaten die zinvol zijn voor een bepaalde afdeling toestaan en deze goed beveiligen. Kijk kritisch naar welke functionaliteiten er nodig zijn”, stelt de topman. Het plan van softwarebedrijf VMware om één telefoon in twee virtuele telefoons op te splitsen, ziet Wheeler als een mogelijkheid.

VMware maakt eerdere deze week bekend plannen te hebben verschillende Androidtelefoons te voorzien van twee versies van het systeem: één voor zakelijke handelingen en één voor privégebruik.

Voordelen

Volgens Trend Micro is het voor bedrijven belangrijk om naar oplossingen te kijken om consumentenapparatuur op de werkvloer te ondersteunen. Ten eerste vanwege de veiligheid, maar ook omdat de apparaten voordelen hebben.

“Ze zijn mobiel, dus werknemers zijn vaker en op meer plekken bereikbaar. De productiviteit gaat omhoog. Bovendien is het een manier om talent aan te trekken en te behouden”, aldus Wheeler.