AMSTERDAM - Steeds minder internetters maken gebruik van zoekmachines. Ze kiezen eerder voor het direct intikken van het webadres of voor bookmarks, dat blijkt uit een onderzoek van e-commercesite WebSideStory. Hiervoor is het surfgedrag van 125.000 internetters onderzocht.

Het gevolg hiervan is dat er steeds minder gebruik zal worden gemaakt van de machines zoals Google en AltaVista, en -in het verlengde hiervan- ook het surfen in populariteit zal afnemen. In het begin van het internettijdperk dwaalden mensen maar wat rond op het wereldwijde web, net als op een rommelmarkt. Nu is daar verandering in gekomen. De bezoeker weet wat die wil en waar die dat het beste kan vinden.

Sites zoals Amazon.com hebben het voordeel dat ze zo bekend zijn: het adres wordt direct ingetikt en er wordt dus niet gedacht aan alternatieven. Volgens WebSideStory laten de resultaten zien dat merknamen steeds belangrijker worden op het web en dat een bekende naam cruciaal is om verkeer naar een website te lokken.