AMSTERDAM  - KPN breidt zijn Interactieve TV dienst uit naar de iPad en laptop. Klanten kunnen hier alleen gebruik van maken in en om het eigen huis.

Voorlopig worden twintig zenders via de dienst aangeboden, waaronder de kanalen van de publieke omroep, SBS en RTL. Ook onder meer BBC World News, CNN en SlamTV zijn beschikbaar. Voor de kinderzenders JimJam en Studio 100 TV is een extra betaald pakket nodig.

Het bedrijf verwacht het aanbod in de nabije toekomst te kunnen uitbreiden, onder meer met de reguliere BBC-zenders. Gesprekken daarover zijn nog gaande.

Film huren

In iTV Online is ook Programma Gemist opgenomen, waarmee abonnees on demand uitzendingen kunnen terugkijken. Verder is het mogelijk om via de dienst een film te huren uit de catalogus van Videoland, die zo'n tweeduizend titels omvat.

Abonnees kunnen verschillende programma's tegelijk bekijken op verschillende apparaten. Zo is het bijvoorbeeld mogelijk om op tv naar een sportwedstrijd te volgen, terwijl een ander gezinslid op een iPad een film bekijkt.

Thuisnetwerk

De dienst werkt alleen op het eigen thuisnetwerk van abonnees. Klanten kunnen dus niet via bijvoorbeeld mobiel internet of een internetaansluiting elders naar de tv-zenders kijken of een film huren. Enkele bijbehorende diensten blijven dan wel beschikbaar.

Het gaat dan onder meer om de interactieve programmagids van het bedrijf, en de mogelijkheid om programma's op te nemen, die dan later thuis te bekijken zijn. Voor die laatste functionaliteit is overigens wel een Opnemen Pakket nodig.

Functionaliteit

Dat de dienst beschikbaar is op pc, laptop en via een gratis iPad App, wil niet zeggen dat de functionaliteit op al die apparaten dezelfde is. Zo is het op de iPad en met de tv-ontvanger mogelijk om een programma te pauzeren, maar kan dat niet via de pc-versie van de dienst.

Anderzijds kunnen op dit moment op de iPad App nog geen opgenomen programma's worden bekeken of films worden gehuurd: Apple staat niet toe dat bedrijven binnen Apps geld verdienen aan verkoop of verhuur buiten Apples eigen App Store om. KPN verwacht dat probleem 'binnenkort' op te lossen.

Android

In eerste instantie blijft is iTV Online alleen beschikbaar voor abonnees van KPN's eigen interactieve televisiedienst. Het is de bedoeling dat in een later stadium ook klanten van de tv-diensten van KPN-dochters Telfort en XS4ALL van het aanbod gebruik kunnen maken.

Ook hoopt KPN de dienst in een later stadium aan te kunnen bieden via een Android App, en mogelijk in een HTML-versie die op vrijwel alle apparaten moet werken. Voorlopig moeten klanten het echter doen met de webversie en de iPad App, die binnenkort gratis beschikbaar komt.