AMSTERDAM - Muzieklabel EMI heeft een pijnlijke juridische nederlaag geleden. Een verbod op het bewaren van muziek in de 'cloud' is door een Amerikaanse rechter afgewezen.

EMI had de zaak aangespannen tegen MP3Tunes. Dit bedrijf biedt mensen de mogelijkheid om muziek in een digitale kluis op internet te bewaren. Gebruikers kunnen hun muziek zo overal beluisteren.

Volgens EMI zou de dienst illegaal gebruik van muziek in de hand werken. Zo leverde MP3Tunes ook Sideload, waarmee een muziekbestand meteen aan de kluis van een gebruiker kan worden toegevoegd.

Toegestaan

Een rechter in New York heeft de eisen verworpen. Het opslaan van bestanden bij een provider voor eigen gebruik, maakt de beheerder niet verantwoordelijk voor de inhoud. Ook bedrijven als Google en Amazon bieden opslagruimte aan. De uitspraak is voor hen dan ook erg belangrijk.

Belangrijk in de procedure is dat het Amerikaanse auteursrecht geen verplichting kent voor de provider om uit te zoeken of de muziek het recht schendt. Een provider moet alleen beslissen over bestanden, waarvan de rechthebbende beweert dat ze rechten schenden.

Covert art

Ook het gebruik van afbeeldingen van albums, de zogenaamde cover art, is toegestaan. EMI moest bij de rechter erkennen dat deze afkomstig is Amazon en dat daarmee een licentie-overeenkomst is. Of de licentie van Amazon is geschonden is niet aan EMI om te bepalen.

EMI krijg wel een paar punten gelijk. In de procedure is wel gebleken dat de oprichter van MP3Tunes, Michael Robertson, en zijn personeel de wet hebben overtreden. Zij hebben in totaal 171 liedjes opgeslagen in hun cloudkluisje, waarvoor geen toestemming was.