SAN JOSE – Online betaaldienst PayPal ziet de concurrentie op de markt toenemen, maar maakt zich totaal geen zorgen. “Zeggen dat je de markt van online betalen wil betreden is iets anders dan het daadwerkelijk doen.”

Dat stelt Sam Shrauger van PayPal tegenover NU.nl.

Het bedrijf ziet de online betalingen de afgelopen jaren flink toenemen. Van 140 miljoen dollar aan mobiele betalingen in 2009 naar een geschat bedrag van 750 miljoen dollar in 2011. Spelers als Google hebben al laten weten de markt te willen betreden en doen dit al op beperkte schaal.

Niet eenvoudig

Volgens Shrauger is de positie van PayPal echter niet in gevaar. “Het is niet zo eenvoudig een betrouwbare en veilige online betaaldienst wereldwijd uit te rollen. Wij hebben al twaalf jaar ervaring, zijn overal beschikbaar en zijn veilig.”

Shrauger stelt dat het zelfs voor bedrijven als Google die honderden miljoenen gebruikers wereldwijd hebben niet eenvoudig is om betaaldiensten aan te bieden. “Er zit een verschil tussen veel gebruikers hebben en transacties voor deze gebruikers uit te voeren.”

Rechtszaak Google

Na de aankondiging van de dienst Google Wallet zijn eBay en PayPal een rechtszaak gestart omdat twee oud-medewerkers bedrijfsgeheimen zouden hebben gelekt. Details daarover kon PayPal niet prijsgeven.

Het bedrijf richt zich de komende tijd vooral op de wereldwijde beschikbaarheid en ervaring die ze hebben opgedaan, blijkt uit de presentatie van Shrauger. Zo blijft het bedrijf de komende maanden de diensten uitbreiden.

NFC

Binnen enkele maanden moet er via Near Field Communication (NFC) betaald kunnen worden met Androidtoestellen. Laura Chambers van de mobiele afdeling van PayPal stelt dat de dienst ook naar Europa zal komen, waarschijnlijk in 2012.

Chambers toonde de nieuwe applicatie met de Nexus S. Twee toestellen kunnen binnen enkele seconden een bedrag uitwisselen door de smartphones tegen elkaar aan te houden.

NFC is een techniek waarmee betalingen kunnen worden uitgevoerd door een chip voor een lezer te houden, bijvoorbeeld zoals bij de ov-chipkaart in Nederland. Veel telefoonfabrikanten hebben al toestellen met NFC aangekondigd en PayPal zal daar snel op in spelen, aldus Chambers.

Groei

Het bedrag aan betalingen via PayPal groeit de afgelopen jaren hard. Specifieke cijfers over Nederland zijn niet bekend. Duidelijk is dat de Nederlandse markt is lastig door het succes van iDeal waar veel Nederlanders online betalingen mee uit voeren.

In 2009 werd er wereldwijd nog 140 miljoen dollar mobiel betaald via de betaaldienst. Dat cijfer stond in 2010 op 750 miljoen en dit jaar naar verwachting op 3000 miljoen dollar. In 2013 verwacht PayPal dat consumenten 7500 miljoen dollar betalen via hun dienst.