GRONINGEN - Het Agentschap Telecom heeft sinds september vorig jaar "duizenden" verboden FM-zendertjes uit de handel genomen. Dat heeft een woordvoerder dinsdag bevestigd. Apparaatjes zoals de Carbaby en de iTrip zijn vooral handig om mobiele gesprekken te voeren of muziekbestanden af te spelen via een FM-frequentie op de autoradio.

De Carbaby is een draadloze carkit voor nog geen 20 euro. Het apparaat maakt gebruik van FM-frequenties die vorig jaar voor miljoenen euro's zijn geveild onder commerciële radiostations. De iTrip maakt het mogelijk digitale muziekbestanden (MP3) via een FM-frequentie op de radio af te spelen. "Voor het gebruik van de FM-band is een vergunning nodig", legt het Agentschap Telecom uit.

Het voeren van gesprekken via de Carbaby of het luisteren van muziekbestanden met de iTrip kan radiozenders storen.

Het Agentschap Telecom maakt met name jacht op de fabrikanten en leveranciers van de verboden FM-zenders. In sommige gevallen zijn boetes opgelegd, afhankelijk van de omvang van de handel. De minimumboete bedraagt 1600 euro.

De leverancier van de Carbaby, GSM Unlimited in Nieuwegein, zegt dat de illegale versies van de Carbaby's de ellende heeft veroorzaakt: "Er zijn de laatste maanden enorm veel imitatie CarBaby's op de markt gekomen voor zeer lage prijzen."

"Qua uiterlijk zijn deze imitaties bijna niet van echt te onderscheiden, en ze beschikken ook niet over de oorspronkelijke CarBaby-certificeringen en storen ook nog eens de FM band met een veel te hoog zendvermogen."

"Zelfs niet gelijkende imitatie CarBaby's als CARMATE, CARCOM e.d. worden gewoon in een gekopieerde CarBaby verpakking aangeboden als zijnde een CarBaby."

Elektronicaketen RAF had de iTrip in de schappen liggen, maar heeft het apparaat daar uit voorzorg uitgehaald. "Maar formeel zijn we helemaal niet op de hoogte van het verbod", aldus een woordvoerder dinsdag.