BERLIJN - De Duitse dienst voor de bescherming van persoonsgegevens in de deelstaat Sleeswijk-Holstein is niet blij met de 'Like'-knop van Facebook.

Thilo Weichert, directeur van de dienst, heeft overheidsinstellingen opdracht gegeven de 'Like'-knop te verwijderen van hun websites en pagina's op de sociale netwerksite te sluiten.

Volgens Weichert blijkt uit een analyse van de dienst dat Facebook persoonlijke profielen van gebruikers samenstelt, maar ook van personen die geen lid zijn van Facebook. Dit gaat in tegen Duitse en Europese privacywetgeving.

Weichert waarschuwde internetgebruikers 'hun vingers in bedwang te houden en niet op allerlei sociale plugins te klikken'. Hij raadt af om een account aan te maken op Facebook om te voorkomen dat er profielen worden bijgehouden.

Reactie Facebook

Een woordvoerder van Facebook gaf toe dat het bedrijf 'informatie zoals het IP-adres' kan inzien van mensen die op de 'Like'-knop klikken. "We verwijderen deze technische gegevens binnen negentig dagen", aldus de woordvoerder. "Dat is lijn met de normale industriestandaarden."

De diensten die de strenge Duitse privacywetgeving bewaken en internetgiganten zijn al meermaals met elkaar in botsing gekomen. Eerder werd al actie ondernomen tegen Google.