DEN HAAG - De Consumentenbond heeft maandag tientallen telefoontjes gekregen van ongeruste mensen die een vliegreis hebben geboekt bij jetsSky. Dat heeft een woordvoerster gezegd. De reisbranche heeft consumenten gewaarschuwd voor het boeken bij deze onderneming.

Het Algemeen Nederlands Verbond van Reisondernemingen (ANVR) heeft zijn leden in een brief geadviseerd hun klanten te vertellen behoedzaam te zijn als ze bij jetsSky.com een ticket willen kopen.

Ongerust

Veel klanten zijn ongerust en vragen zich af of jetsSky wel betrouwbaar is, aldus de Consumentenbond. "Ze vragen zich af of ze hun geld wel terugkrijgen als het bedrijf failliet gaat", zei de zegsvrouw.

De bond raadt consumenten aan geen reizen bij jetsSky te boeken. "Het is wel heel raar dat er tickets verkocht worden voordat alles is geregeld. Als je toch boekt, loop je meer risico." De bond gaat bij het ministerie van Verkeer en Waterstaat informeren waarom jetsSky nu al vluchten kan verkopen.

JetsSky

JetsSky liet maandag weten dat reizigers niet bang hoeven te zijn hun geld kwijt te raken. De onderneming huurt naar eigen zeggen vliegtuigen en bemanningen in van onder meer het Spaanse Hola Airlines. "De door jetsSky ingehuurde luchtvaartmaatschappijen hebben een contractuele vervoersplicht. Dit ter bescherming van het publiek dat een ticket koopt", aldus het bedrijf in een schriftelijke verklaring.

JetsSky zegt vanaf 1 februari vanaf Schiphol te gaan vliegen. De luchthaven zou de start- en landingsrechten al hebben verstrekt. Een woordvoerster van Schiphol liet weten dat jetsSky inderdaad deze zogenoemde slots heeft aangevraagd, maar dat de maatschappij nog steeds niet bij de luchthaven is geweest om toestemming te krijgen van de luchthavenautoriteiten.

Ook zijn er volgens de zegsvrouw geen afspraken gemaakt over zaken als het parkeren van vliegtuigen en de afhandeling van bagage. JetsSky zegt hierover wel in onderhandeling te zijn.