AMSTERDAM – De Britse inlichtingendienst MI5 en de Britse geheime dienst GCHQ zijn door de overheid gevraagd te helpen bij het ontcijferen van chatberichten in verband met de rellen in Engeland.

Dat heeft de Britse krant The Guardian ontdekt.

Samen moeten de twee organisaties chatberichten van Blackberry Messenger (BBM) ontsleutelen. De berichten zijn versleuteld en alleen toegankelijk voor de gebruiker zelf. Naar verluidt maken de relschoppers in Londen en in de rest van Engeland veel gebruik van BBM om locaties af te spreken en elkaar te waarschuwen.

De diensten moeten de Britse overheid ook helpen verdere afspraken tussen relschoppers voor te zijn zodat nieuwe rellen voorkomen kunnen worden.

Nationale veiligheid

De officiële taakomschrijving van de MI5 is het beschermen van de nationale veiligheid en het beschermen van het Verenigd Koninkrijk tegen terroristische aanvallen, massavernietigingswapens en spionage.

Volgens bronnen bij de overheid mag de MI5 echter ook worden ingeschakeld om criminelen op te sporen.

Identificeren

De systemen van GCHQ kunnen audio en berichten via BBM oppikken en de MI5 en politie kunnen met de hulp van providers de eigenaren van de toestellen achterhalen, schrijft de Britse krant.

Vaak worden bij onlusten sociale media gebruikt om mensen op te roepen mee te helpen. In Engeland gebeurt dit veel via Blackberry Messenger dat moeilijk toegankelijk is. De Britse premier Cameron liet eerder al weten een verbod op sociale media niet uit te sluiten.

Lees alles over de onrust in Engeland in ons nieuwsdossier