AMSTERDAM – Google heeft Motorola Mobility Holdings, de mobiele afdeling van het voormalige Motorola Inc., overgenomen voor 12,5 miljard dollar (zo'n 8,8 miljard euro).

Dat blijkt uit een verklaring van de zoekgigant. De prijs per aandeel ligt 63 procent hoger dan bij het slot van de beurs op vrijdag. De overname is de grootste uit de geschiedenis van Google.

Het bedrijf benadrukt dat Android open blijft voor andere fabrikanten en dat Motorola, die nu een licentie heeft op het besturingssysteem Android, dezelfde positie behoudt als de andere producenten. Motorola wordt door de zoekgigant gerund als een apart bedrijf.

De overname moet nog officieel goedgekeurd worden.

Gebruikerservaring

Motorola is aan het begin van 2011 opgedeeld in Motorola Mobility Holdings (de mobiele tak van het bedrijf) en Motorola Solutions. Google heeft de mobiele tak overgenomen. Motorola koos in 2008 voor Android als besturingssysteem.

"Samen zullen we een geweldige gebruikerservaring realiseren die het hele Androidsysteem ten goede zal komen", aldus Google in de verklaring. Over de beschikbaarheid van Android voor andere fabrikanten schrijft de zoekgigant: "Verschillende hardwarepartners hebben bijgedragen aan het succes van Android en we zullen met hen blijven samenwerken.

Patenten

Met de aankoop van Motorola haalt Google ook een hoop patenten binnen, uit een telefonische verklaring blijkt dat Motorola bijna 17.000 patenten heeft en aanvragen voor nog eens 7.500 patenten heeft uitstaan.

Het afgelopen jaar werden Androidfabrikanten door bedrijven als Apple en Microsoft aangeklaagd vanwege patentschending.

De bedrijven stellen dat er technieken in Android gebruikt worden waar geen licenties voor aangeschaft waren. Google stelt nu: "Met deze aankoop staan we sterker in het verdedigen van het Androidplatform tegen dreigingen van Microsoft, Apple en andere bedrijven."

De aankoop betekent overigens niet dat Google nu patenten heeft voor alle technieken in Android, maar het internetbedrijf kan wel schikken met bijvoorbeeld Apple en Samsung in ruil voor licenties op andere patenten.

Motorola is onder meer bekend van de Androidsmartphone Droid en de tablet Xoom.

Fabrikanten blij

Andere fabrikanten van Androidtoestellen reageren verheugd op de overname. "We zijn blij het de aankoop van Motorola. Dit toont aan dat Google erg betrokken is bij het verdedigen van Android, hun partners en het gehele systeem", aldus Peter Chou, CEO van HTC.

Ook Bert Nordberg, CEO van Sony Ericsson, en Jong-Seok Park, CEO van LG, en de topman van de mobiele afdeling van Samsung steunen de overname en prijzen de inzet van Google wat betreft de verdediging van Android.

Google TV

De overname kan ook invloed hebben op Google TV. De dienst van de zoekgigant waarmee gebruikers via een speciale settopbox tv kunnen kijken via internet en kunnen internetten op hun televisie krijgt na de overname bijval van producten van Motorola.

Zo verkoopt Motorola al settopboxen die vooral in de Verenigde Staten populair zijn. De verkoop van apparatuur voor Google TV valt nog tegen, maar de dienst kan door bijvoorbeeld uitrol via Motorolaproducten een impuls krijgen.