AMSTERDAM – Omdat de code van besturingssysteem Android niet (volledig) openbaar is en gepubliceerd wordt, vervalt het recht voor veel fabrikanten om Androidtoestellen te verkopen.

Dat schrijft Fosspatents maandag op basis van eigen onderzoek.

Android is het mobiele besturingssysteem van Google en is gedeeltelijke gebaseerd op Linux. Veel fabrikanten van de toestellen van Android hebben licenties voor het gebruik van delen van de code van Linux.

Licenties

Volgens de GPLv2-licentie waaronder Linux geschreven is, moet de code altijd openbaar zijn. Nu dit bij Android niet gebeurt vervalt het recht op de verkoop van het besturingssysteem en verkopen fabrikanten toestellen met Android dus onrechtmatig.

Mensen die hebben bijgedragen aan de code van Linux, en dat zijn er duizenden, kunnen nu moeilijk gaan doen en bijvoorbeeld een verkoopverbod eisen, waarschuwt Fosspatents.

Open source

De afgelopen tijd is er vaker ophef ontstaan rond Android en het feit of het systeem open source is. De code van bijvoorbeeld Android 3.0 is niet volledig openbaar omdat het systeem nog niet klaar is voor de smartphone.

Google wil niet dat een systeem dat niet geschikt is voor bepaalde toestellen daar toch op verschijnt en houdt de code dus nog even geheim. Critici stellen dat de code allang klaar is, maar dat Google hem niet wil openbaren en Android dus niet open source is.

Patenten

Android is de afgelopen maanden vaker het onderwerp van rechtszaken vanwege het schenden van patenten. Microsoft en Apple stellen op delen van Android patenten te hebben, bovendien is Google verwikkeld in een juridische strijd met softwarebedrijf Oracle rondom het gebruik van Java in Android.